14 Aralık 2012 Cuma

87 Nolu Genelge 11.12.2012 (Çıraklık Sözleşmesi)

EĞİTİM VE PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜ

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından Konfederasyonumuza gönderilen 23/11/2012 tarih ve 19863661/200/181663 sayılı yazıda; bazı esnaf odalarının üyelerinin aidat borcundan dolayı çırak sözleşmesi ve ustalık eğitimi başvuru formlarında bulunan oda onay bölümündeki ilgili kısımları onaylamadıkları, bu nedenle çırak öğrenci ve ustalık eğitimi kayıtlarının olumsuz etkilendiği ve bu söz konusu olumsuzlukların giderilmesi talep edilmektedir.

Bilindiği üzere 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve ilgili diğer mevzuat gereğince, çıraklık eğitimi sistemi içinde meslek öğrenmek isteyen çırak öğrencilerin eğitim görecekleri ve meslek öğrenecekleri işveren ile çıraklık sözleşmesi yapması zorunludur. Söz konusu sözleşmenin işverenin bağlı olduğu meslek kuruluşu tarafından da onaylanması gerekmektedir.

Çırak öğrenciler çıraklık sözleşmelerini onaylatmak üzere yanında çalışacağı esnaf ve sanatkarlarımızın bağlı oldukları odalara başvurduklarında; bazı odalarımızca esnaf ve sanatkarlarımızın aidat borçları gerekçe gösterilerek sözleşmelerin onaylanmadığı ya da çırak öğrenciden yapılan onay işleminin karşılığında ücret talep edildiği yönünde zaman zaman Konfederasyonumuza da şikayetler ulaşmaktadır.

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun “Kayıt ücreti, aidat, katılma payı, düzenlenecek belge ve hizmet ücretleri” başlıklı 61. maddesi gereğince, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları, düzenledikleri ve onayladıkları belgeler ile yaptıkları hizmetler karşılığında adı geçen maddede belirlenen.sınırlar.dahilinde.ücret.alabilmektedir.

Ancak, gerek çıraklık eğitiminin teşviki ve gerekse çırak adayı öğrencilerin genellikle maddi açıdan zayıf ailelerin çocukları olması nedeniyle, Konfederasyonumuzca çıraklık sözleşmesinin oda tarafından onaylanması hizmeti karşılığında, çırak öğrencilerden hizmet karşılığı alınmamasının daha uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederiz.


Naci SULKALAR
GENEL SEKRETER 


M.Burhan AKSAK
GENEL BAŞKAN VEKİLİ



Genelgenin orjinal görüntüsü için tıklayınız.

0 yorum:

Yorum Gönder