26 Kasım 2012 Pazartesi

079 Nolu Genelge 04.10.2012 (Türkiye Sanayi Ürünleri Listesi (PRODTR 2010)


Ülkelerin ekonomik ve sosyal yapılarının analizinde kullanılan istatistikî bilgilerin gerek kullanıcılar arasında gerekse uluslararası alanda aynı anlamı taşıması ve karşılaştırılabilir olması için bu bilgilerin belli standartlara dayandırılarak düzenlenmesi gerekmektedir. Bu da ortak bir dil olan sınıflamalar ve kodlama sistemleri aracılığıyla sağlanabilmektedir.


Ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumu, 19 Aralık 1991 tarihli ve 3924/91 sayılı sanayi üretimine ilişkin topluluk araştırması oluşturmaya yönelik Konsey Tüzüğü gereği, "madencilik ve taşocakçılığı, imalat sanayii ve elektrik, gaz, buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımı" sektörlerine ilişkin bilgileri PRODCOM sınıflamasına göre toplamakta ve EUROSTAT'a (AB İstatistik Ofisi) göndermektedir.


Diğer taraftan, ülkemizde sanayi politika ve stratejilerinin belirlenmesinde ihtiyaç duyulan bilgilerin elde edilmesi için sanayi sicil kayıtları önemli bir kaynak oluşturmakta ve 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanunu gereği sanayi işletmelerinin sanayi siciline kayıt olarak sanayi sicil belgesi almaları zorunlu tutulmaktadır.


Sanayi işletmelerinin sanayi siciline kayıt olabilmesi ve sanayi sicil belgesi alabilmesi için kapasite raporunun yıllık üretim kapasitesi bölümünde belirtilen ürünlerin, yukarıda belirtilen PRODCOM sınıflamasına göre kodlanması gerekmektedir.

Bu çerçevede, e-kapasite raporlarının yıllık üretim kapasitesi bölümüne ürün kodu bölümü eklenmiş olup, sanayi ürünü üreten esnaf ve sanatkarlarımızın ürettiği ürünün kodunu buradan sorgulayarak yazması gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve bağlı odalarınıza duyurulması hususunda gereğini rica ederiz.

Naci SULKALAR
GENEL SEKRETER

Bendevi PALANDÖKEN
GENEL BAŞKAN

Genelgenin orjinal görüntüsü için tıklayınız.

0 yorum:

Yorum Gönder