14 Aralık 2012 Cuma

86 Nolu Genelge 11.12.2012 (Foto Epilasyon)


EĞİTİM VE PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜ

Bilindiği üzere Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan“ Estetik Amaçlı IPL cihazları” konulu 31/12/2008 tarih ve 49395 sayılı Genelge ile, güzellik salonlarında güzellik uzmanlarının foto epilasyon işlemi yapan IPL cihazını kullanabileceği düzenlenmekteydi. Bu genelgeye karşı konuya müdahil taraflarca Danıştay 10. Dairesine başvurularak dava açılmış, genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması talep edilmiş ve davacı tarafın sunduğu gerekçeler neticesinde anılan genelgenin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Söz konusu kararın akabinde ise, 25/07/2010 tarihinde İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmış, bu Yönetmeliğin 8’nci maddesinin eki (Ek-1)’ne “J-Güzellik Salonları” başlıklı bölüm eklenmiştir. Bu bölümün 12. maddesinde güzellik uzmanının yapabileceği işlemler sayılmış, konuya ilişkin olarak 12.2 a maddesinde “Lazer ve foto epilasyon uygulamaları dışındaki yöntemlerle epilasyon ve depilasyon işlemleri” ibaresine yer verilerek bu alanda faaliyet gösteren güzellik uzmanlarının foto epilasyon uygulama yetkileri kaldırılmış ve bu değişiklik sonucunda meslek mensupları büyük ölçüde mağdur olmuştur.

Danıştay 10. Dairesine başvurularak açılan davaya müdahil olan Konfederasyonumuz ilgili Bakanlıklar nezdinde gerek bilimsel gerekse hukuki yönden gerekli itirazlarda bulunmuştur.

Bu bağlamda güzellik salonlarında kullanılan epilasyon ve depilasyon cihazlarının bulundurulmasına ve kullanılmasına ilişkin olarak 6 Aralık 2012 tarih ve 28489 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”le birlikte aşağıda yer alan hususlar düzenlenmiştir:

• Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren bir ay içinde güzellik salonlarında bulunan epilasyon ve depilasyon amaçlı cihazlar ile bu cihazların taşıdığı teknik özelliklerin, sorumlu müdür tarafından yetkili idareye ve valilik aracılığıyla il sağlık müdürlüğüne bildirileceği,
• Güzellik salonlarına alınan epilasyon ve depilasyon amaçlı cihazlar ile bu cihazların taşıdığı teknik özelliklerin yıllık olarak her yılın Aralık ayı sonu itibarıyla; yeni cihaz alınması durumunda ise on işgünü içinde, sorumlu müdür tarafından yetkili idareye ve valilik aracılığıyla il sağlık müdürlüğüne bildirileceği,
• Lazer epilasyon ve iğneli epilasyon dışındaki yöntemlerle epilasyon ve depilasyon işlemlerinde; foto epilasyon işlemini gerçekleştirecek güzellik uzmanlarının, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı veya bu Bakanlığın yetkilendirdiği okul veya kurslardan transkriptli foto epilasyon diploması veya kurs bitirme belgesine sahip olması gerektiği, belirtilmektedir.

Bundan böyle anılan Yönetmelikte belirtilen şartlara sahip olan güzellik uzmanı ve güzellik salonu işletmecisi esnaf ve sanatkarlarımızın foto epilasyon uygulama yetkileri bulunmaktadır. Söz konusu Yönetmelik Konfederasyonumuz web sitesinde bu genelgemiz ekinde yer almaktadır.

Bilgilerinizi ve ilgili odalarınız aracılığıyla güzellik uzmanı ve güzellik salonu işletmecisi esnaf ve sanatkarlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için konu hakkında gerekli bilgilendirmenin ivedilikle yapılması hususunda gereğini önemle rica ederiz.



Naci SULKALAR
GENEL SEKRETER 

0 yorum:

Yorum Gönder